Društvo Venček vas v nedeljo, 7. avgusta ob 19. uri vljudno vabi na kulturni dogodek Poklon Lovru Žvabu z odkritjem spominske plošče ob 170. obletnici njegovega rojstva.

Lovro Žvab je postavljal temelje pisnega evidentiranja ljudskega izročila na Krasu, predvsem v Dutovljah in okoliških vaseh. Zapustil je več zbirk pesmi, pripovedk, bajk in ljudskih vraž, ki do danes še niso celovito objavljene v samostojni publikaciji. 

S postavitvijo spominske plošče na njegovi rojstni hiši želijo trajno ohraniti spomin na rojaka, ki se je izkazal s pomembnimi dosežki kot vztrajen zagovornik slovenstva. Slovesno odkritje spominske plošče bo spremljal kulturni program v organizaciji Kulturno razvojnega društva Venček iz Dutovelj.  Dogodek se odvija v okviru spremljevalnega programa 50. Praznika terana in pršuta.

Vabilo Društva Venček

Lovro Žvab se je vse svoje življenje razdajal za skupno dobro slovenskega naroda in bil zagnan na vseh področjih. Njegova zasluga je, da so v Trstu odprli slovensko šolo in vrtec že leta 1888 – za časa Avstrije.

Poleg tega pa je pred tem učil v Ljubljani – ( nasproti Lutkovnega gledališča), na sloviti trgovski šoli – Ferdinanda Macherja.

Za tem je bil v Trstu tajnik Slavijanske čitalnice in nato urednik slovenskega časopisa Edinost, ki je deloval v okviru političnega društva Edinost.

Nadaljevanje tega časopisa Edinost, je danes na Tržaškem – “Primorski dnevnik”.

Vsi lepo vabljeni na nedeljo 7.8. v Dutovlje!

Vir: Kulturno razvojno društvo Venček Dutovlje

DELITE