Kraljevska grobnica na Kostanjevici

 Kraljevska grobnica na Kostanjevici

Zapravljen spomin

Vrsto let je že od tega, kar so izgnani francoski Burboni (fran. Bourbons) svoje poslednje zatočišče našli na Goriškem (1836). Njihovi zadnji predstavniki, na čelu z nekdanjim kraljem Karlom X., tako počivajo v grobnici pod cerkvijo zraven frančiškanskega samostana na Kostanjevici/Kapeli nad (Novo) Gorico. Nekateri francoski monarhisti še danes grobnico na Kostanjevici imenujejo kar »drugi St. Denis«.

Zadnji francoski kralj iz dinastije Burbonov

Karel X. prav gotovo ne spada med najimenitnejše in najuspešnejše predstavnike te vladarske rodbine, ki je Franciji vladala od konca 16. stoletja. Čeprav v mladosti podjeten in radoživ, pa ni razumel časa, v katerem je živel, saj je poskušal povsem nerealno zaustaviti njegov tok vse od vstopa na politično prizorišče.
V zadnjem času so se ponovno okrepile zahteve iz Francije, da bi njihove posmrtne ostanke preselili v gotsko baziliko Saint-Denis v severnem predmestju Pariza, kjer so pokopani skoraj vsi francoski monarhi od 11. stoletja naprej, razen Karla X. in Napoleona III. Zahteve iz dežele galskih petelinov niso pravzaprav nič novega, saj se pojavljajo vsake toliko časa, čeprav uradna Francija s svojo dolgoletno republikansko realnostjo ne kaže pretiranega zanimanja za rojalistično preteklost.

Velika priložnost

Pri nas pa se zdi, da ne vemo prav dobro, kaj bi počeli s temi nekdanjimi tujimi plemiči, ki poosebljajo »fevdalno izkoriščanje« in so se bolj kot ne po naključju znašli pri nas. Pravzaprav se niti ne zavedamo turističnih in kulturnih možnosti, ki se nam ponujajo na pladnju. Naj vse skupaj približam z osebno pripovedjo: Vrsto let sem se šolal na Goriškem, srednjo šolo humanistične usmeritve sem obiskoval prav pod Kostanjevico, a o Burbonih in njihovih kraljih, ki so pokopani tudi pri nas, nisem nikdar slišal ene same besedice.

Bodo francoskega kralja vrnili iz Slovenije v Francijo?

Morda bodo posmrtni ostanki zadnjih francoskih Burbonov nekega dne resnično zapustili našo deželo in se pridružili svojim predhodnikom in sorodnikom v severnem pariškem predmestju. Dvomim, da bo kdo na Goriškem pretirano žaloval za njimi. Morda pa se bodo po glavi tolkli prav tisti, ki se nikoli niso prav dobro zavedali kulturno-zgodovinskega in marketinškega pomena pokopa francoskih monarhov v naših krajih.

DELITE