Na Rodici pri Domžalah se je 23. septembra 1934 rodil slovenski kardinal dr. Franc Rode. Deset let star je odšel z družino maja 1945 prek Ljubelja v Avstrijo. Papež Janez Pavel II. ga je imenoval za novega ljubljanskega nadškofa in slovenskega metropolita 6. marca 1997. 25. marca leta 2006 ga je papež Benedikt XVI. imenoval za kardinala. Za Misijo in Ambrožičem je postal tretji kardinal slovenskega rodu.

Napisal je več knjig. V njih je med drugim spregovoril o komunistih in domobrancih. O sreči komunistov: ≫Vsekakor so imeli komunisti neizmerno srečo, ko je Hitler napadel Sovjetsko zvezo. S tem so se znašli na strani močnejših … To je bil demokratični tabor, kar je komunistom omogočilo eno najbolj kolosalnih prevar v zgodovini. Svoj totalitaren režim so uspeli pred svetom predstaviti kot demokratičen, kar so ≫osvobodili≪, pa so podvrgli svoji diktatorski oblasti.≪ O neprevidnosti domobrancev:

≫Vsak človek, ki je v smrtni nevarnosti, ima pravico, da se brani z vsemi sredstvi, ki so mu na voljo. Tudi če jih dobi od okupatorja. Toda organizirana samoobramba bi morala biti samo to, brez najmanjšega znamenja kolaboracije, brez ene same besede, ki bi lahko vzbujala sum, da gre za kaj drugega kot za samoobrambo. Nisem prepričan, da je domobransko vodstvo zadosti pazilo na to …≪

Fotografija: WIkipedija

DELITE